čtvrtek 1. září 2016

Openwrt/LEDE a Huawei E3372

Mám rád OpenWRT. Zatím pozitivní zkušenosti mám i s novým forkem - LEDE. Chtěl jsem si rozšířit stádečko o mobilní hotspot na bázi Raspbery PI 3, ale OpenWRT ještě nemají plnou podporu, takže jsem s radostí uvítal podporu od LEDE. Všechno se mi podařilo víceméně na první pokus, začal jsem konfigurovat nový strojek přes LuCI.

Narazil jsem ale u modemu. Koupil jsem Huawei E3372, což je LTE USB modem s něčím, co se jmenuje HiLink. Pro LTE nepodporuje ppp, ale pokud se zadaří, rovnou se modem zobrazuje v Linuxu, potažmo v OpenWRT/LEDE, jako wwlan0, tzn, další síťová karta. Parametry jako APN se nastavují přes další ttyUSB rozhraní. Poněkud jsem to zjednodušil, ale delší popis se dá nalézt na mnoha místech.

Mně se ale nedařilo, nebyla k dispozici síťová karta wwlan0. Google samozřejmě vracel přehršel různých návodů, ale žádný mi nepomohl. Víceméně náhodou mne ale v jenom návodů zaujal výstup lsmod - byl tam nějaký modul huawei_cosi. O tom se žádný návod nezmiňoval! Pak už to bylo věcí správného dotazu na Googla. Až/jestli někdo budete zprovozňovat nějaký Huawei LTE modem v OpenWRT, nezapoměňte na balíček kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm. Zbytek byl věcí pár parametrů.

Nyní jsem šťastným majitelem mobilního hotspotu s LTE konektivitou a 64GB diskem sdíleným přes SMB. Dobrá věc na cesty, na flashku dáte dětem filmy a mohou na ně koukat v libovolném zařízení, puberťák se dostane na Viber, všichni spokojeni.

3 komentáře:

  1. Ahoj, podla akeho navodi si siel povodne? Ja som skusil https://wiki.openwrt.org/doc/recipes/ethernetoverusb_ncm , doplnil som novy interface v /etc/config/network ale neviem ho aktivovat, ifconfig ten novy interface vobec nevidi. Mozno mi chyba nejaky medzi konfig.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, hádám, že ti chybí ještě nějaký modul (ve smyslu driver). /etc/config/network je jenom předpis, jak pracovat s existujícími rozhraními.

      Dokud ifconfig nevidí to nové rozhraní, nemáš šanci. Zkus pomocí lsmod zjistit, které moduly máš načtené a jak se mezi sebou svazují. Přesnější diagnostikou modulů ale posloužit neumím, tohle už není moje silní stránka.

      Vymazat
    2. Ahoj, podarilo sa mi to spojazdnit s tymto konfigom
      config interface 'wwan'
      option proto 'ncm'
      option ifname 'wwan0'
      option device '/dev/ttyUSB0'
      option apn 'internet'
      option pdptype 'IP'
      option delay '15'

      S option device '/dev/cdc-wdm0' to nefungovalo.

      Vymazat